ZIETA | GDPR
25161
page-template-default,page,page-id-25161,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

GDPR

PRIVACY POLICY (EN)

PRIVACY POLICY

 

Zieta Prozessdesign Privacy Policy – detailed information on data processing

 

Who is the controller of your personal data?

 

The data controller, i.e. the entity deciding on how your personal data will be used, is Zieta Prozessdesign spółka z ograniczoną odpowiedzialnością with its registered office in Wrocław at ul. Moniuszki 29/2 (“We”, “ZIETA” or “Company”), publisher of website www.zieta.pl.

 

How can you contact us to obtain more information about the processing of your personal data?

 

Send us an e-mail to: info@zieta.pl or traditional mail to: Zieta Prozessdesign Sp. z o.o., ul. Moniuszki 29/2, 51-610 Wrocław.

 

How did we obtain your data?

 

We received them from you when you subscribed for the newsletter, contacted us by e-mail to info@zieta.pl, press@zieta.pl, sales@zieta.pl, contacted the sales department or the marketing department, contacted us through the contact form on www.zieta.pl or ordered products on our online store at www.shop.zieta.pl.

 

What is the purpose and legal ground of the processing of your personal data by ZIETA?

 

We process your personal data because it is necessary to perform the contract entered into with you, including to:

 

  • send the newsletter

 

  • make it possible to provide services by electronic means and make full use of ZIETA, including making purchase transactions

 

  • handle complaints if you submit any

 

  • handle your submissions and queries

 

  • contact you, including for purposes connected with provision of services

 

  • In addition, the provisions of law require that we process your data for tax and accounting purposes

 

We process your data also for purposes stated below, on the basis of a legitimate interest of ZIETA, which is:

 

  • marketing activities directed at you, including direct marketing of our services and goods or third-party services or goods

 

  • contacting you for purposes connected with permissible marketing activities through available communication channels, in particular and with your consent – by e-mail and telephone

 

  • handling payment services

 

  • ensuring safety of services provided to you by electronic means, including enforcing compliance with internal rules of ZIETA and counteracting fraud and abuse, and ensuring traffic security

 

  • handling your requests submitted in particular to the sales department if they are not directly connected with performance of a contract

 

  • organising competitions and promotional campaigns in which you can participate

 

  • chasing payments; conducting court, arbitration and mediation proceedings

 

  • conducting statistical analyses

 

  • storing data for archiving purposes and ensuring accountability (demonstrating that we comply with obligations arising from the provisions of law)

 

If you agree, we process your personal data to:

 

  • save data in cookies, collect data from websites and mobile applications

 

  • organise competitions and promotional campaigns in which you can participate

 

You can withdraw your consent to the processing of personal data at any time in the same way in which you gave it. We will process your personal data until you withdraw your consent.

 

Do you have to provide your personal data to us?

 

We require that you provide the following personal data so that we can enter into and perform a contract with you and, therefore, provide the service to you:

 

  • e-mail address (if you subscribe for the Newsletter) or

 

  • name and surname, e-mail address, telephone number, shipping address (if you place an order at www.shop.zieta.pl) and information about the company and its address (if you place an order of behalf of a company).

 

If you do not provide these personal data for any reason, you will not be able to use ZIETA’s services.

 

If the provisions of law so require, we can require that you provide other data that are necessary for e.g. accounting or tax reasons.

Otherwise, provision of your data is voluntary.

 

 

What are you rights in relation to the processing of data?

 

We guarantee that we will respect all your rights arising from the General Data Protection Regulation, i.e. the right to request access to or rectification or erasure of your data, restriction of processing, portability of data, the right not to be subject to automated decision-making, including profiling, and the right to object to processing of your personal data.

 

You can exercise these rights if:

 

  • in respect of a request for rectification of data: you notice that your data are inaccurate or incomplete

 

  • in respect of a request for erasure of data: your data are no longer necessary for the purposes for which they were collected by the Company; you withdraw your consent to the processing of data; you object to the processing of your data; your data are processed unlawfully; data should be erased in order to meet an obligation arising from a provision of law or if data was collected in connection with provision by electronic means of services offered to a child

 

  • in respect of a request for restriction of processing of data: you notice that your data are inaccurate – you can request that the processing of your data be restricted for a period allowing us to check accuracy of those data; your data are processed unlawfully, but you do not want them to be erased; we no longer need your data, but you may need them to defend or pursue claims; or you object to the processing of data – until it is determined if our legitimate interests override the grounds for objection;

 

  • in respect of a request for data portability: your data are processed on the basis of your consent or a contract entered into with you and if the processing is automated

 

You can lodge a complaint in connection with our processing of your personal data with the supervisory authority, i.e. the Inspector General for Personal Data Protection (address: Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa).

 

 

In what circumstances can you object to the processing of your data?

 

You can object to the processing of your personal data if:

 

  • your personal data are processed on the basis of a legitimate interest or for statistical purposes and your objection is justified by a special situation in which you found yourself,

 

Your personal data are processed for direct marketing purposes and they are being profiled for such purposes. Remember that you may exercise the right to object since 25 May 2018.

 

Who do we share your personal data with?

 

We share your personal data with entities which assist us in providing services by electronic means, i.e. entities which provide payment, consulting or auditing services, support services provided to ZIETA users, cooperate with us in marketing campaigns. We may share your personal data with public authorities combating fraud and abuse.

 

As it is necessary to prevent online robots from performing certain functions, when you subscribe for the Newsletter we apply Google reCAPTCHA mechanism in order to check if user behaviour does not appear to be robot behaviour. In such cases, we may disclose your IP address to Google LLC.

 

How long do we store your personal data?

 

We store your personal data for the term of your contract with us and after its termination for the purposes of:

 

  • pursuing claims in connection with performance of the contract

 

  • fulfilling obligations arising from the provisions of law, in particular tax and accounting obligations

 

  • preventing fraud and abuse

 

  • statistical and archiving purposes

 

  • for up to 10 years from the date of conclusion of contract performance

 

We store your personal data for marketing purposes until the earlier of: expiration of the term of the contract or your objection to such processing.

 

In the case of competitions and promotional campaigns in which you can participate, we will process your data for their duration and a period of prize settlement.

 

For accountability purposes, i.e. in order to prove compliance with the provisions on personal data protection, we will store your data for a period of our obligation to store data or documents containing data to document compliance with legal requirements and to enable public authorities to check compliance.

 

 

Do we transfer your data to countries outside the European Economic Area?

 

Your personal data will be transferred outside the European Economic Area to Google LLC based on adequate legal safeguards in the form of standard contractual clauses on personal data protection, approved by the European Commission.

 

 

Do we process your personal data automatically (including by profiling) in a way that affects your rights?

 

Your personal data will not be subject to automated processing (including profiling). Profiling of personal data consists in processing (including automated processing) of your data by using them to assess certain information about you, in particular to analyse or forecast your personal preferences and interests.

PRIVACY POLICY (PL)

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Polityka Prywatności Zieta Prozessdesign ― szczegółowe informacje dotyczące

przetwarzania danych

 

Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?

 

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą

wykorzystywane Twoje dane osobowe, jest Zieta Prozessdesign spółka z ograniczoną

odpowiedzialnością z siedzibą we Wrocławiu przy ul. Moniuszki 29/2 (dalej

„My”, „ZIETA” albo „Spółka”) wydawca portalu internetowego www.zieta.pl.

 

Jak się z nami skontaktować, żeby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu Twoich danych osobowych?

 

Napisz do nas na adres e-mail: info@zieta.pl

lub na adres pocztowy: Zieta Prozessdesign Sp. z o.o., ul. Moniuszki 29/2, 51-610 Wrocław.

 

Skąd mamy Twoje dane?

 

Otrzymaliśmy je od Ciebie podczas zamówienia newslettera, kontaktu drogą mailową z adresami info@zieta.pl, press@zieta.pl, sales@zieta.pl, kontaktem z działami sprzedaży oraz marketingu, kontaktu przez formularz na stronie www.zieta.pl lub zamówienia produktów w naszym sklepie internetowym www.shop.zieta.pl.

 

Jaki jest cel i podstawa prawna przetwarzania Twoich danych osobowych

przez ZIETA?

 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe, ponieważ jest to niezbędne do wykonania

umowy zawartej z Tobą, w tym do:

 

  • wysyłki newslettera

 

  • umożliwienia świadczenia usługi drogą elektroniczną oraz pełnego korzystania z ZIETA, w tym dokonywania transakcji zakupu

 

  • obsługi reklamacji w przypadku, gdy złożysz taką reklamację

 

  • obsługi zgłoszeń i zapytań, które do nas kierujesz

 

  • kontaktowania się z Tobą, w tym w celach związanych ze świadczeniem usług

 

  • Dodatkowo, przepisy prawa wymagają od nas przetwarzania Twoich danych dla celów podatkowych i rachunkowych

 

Przetwarzamy też Twoje dane osobowe w celach wskazanych poniżej, na

podstawie prawnie uzasadnionego interesu ZIETA, którym jest:

 

  • prowadzenie wobec Ciebie działań marketingowych w tym prowadzenia marketingu bezpośredniego naszych własnych usług oraz towarów własnych lub usług bądź towarów osób trzecich

 

  • kontaktowanie się z Tobą, w tym w celach związanych z dozwolonymi działaniami marketingowymi, poprzez dostępne kanały komunikacji, w szczególności i za Twoją zgodą – przez e-mail oraz telefon

 

  • zapewnienie obsługi usług płatniczych

 

  • zapewnienie bezpieczeństwa usług, które świadczymy Ci drogą elektroniczną, w tym egzekwowanie przestrzegania zasad wewnętrznych ZIETA oraz przeciwdziałanie oszustwom i nadużyciom i zapewnienie bezpieczeństwa ruchu

 

  • obsługa Twoich próśb przekazywanych w szczególności działowi sprzedaży w sytuacji, gdy nie są one związane wprost z wykonaniem umowy

 

  • organizacja konkursów oraz akcji promocyjnych, w których możesz wziąć udział

 

  • windykacja należności; prowadzenie postępowań sądowych, arbitrażowych i mediacyjnych

 

  • prowadzenie analiz statystycznych

 

  • przechowywanie danych dla celów archiwizacyjnych, oraz zapewnienie rozliczalności (wykazania spełnienia przez nas obowiązków wynikających z przepisów prawa)

 

Jeśli się na to zgodzisz, przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu:

 

  • zapisywania danych w plikach cookies, gromadzenia danych ze stron www i aplikacji mobilnych

 

  • organizacji konkursów oraz akcji promocyjnych, w których możesz wziąć udział

 

Zgodę na przetwarzanie danych osobowych, możesz wycofać w dowolnym momencie w ten sam sposób jak ją wyraziłeś. Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe dopóki nie wycofasz zgody.

 

Czy musisz podać nam swoje dane osobowe?

 

Wymagamy podania przez Ciebie następujących danych osobowych, aby móc

zawrzeć i wykonać umowę zawartą z Tobą, a tym samym świadczyć Ci

usługę:

 

  • adres e-mail (w przypadku zamówienia Newslettera) lub

 

  • imię i nazwisko, adres e-mail, telefon, adres wysyłki (w przypadku zamówienia poprzez www.shop.zieta.pl) oraz informacji o firmie i jej adresie (w przypadku zamówienia dla firmy).

 

Jeśli z jakiegoś powodu nie podasz tych danych osobowych, niestety nie

będziesz mógł korzystać z usług ZIETA.

 

Jeżeli wymagają tego przepisy prawa, możemy wymagać od Ciebie podania

innych danych niezbędnych np. ze względów rachunkowych lub podatkowych.

Poza tymi przypadkami podanie Twoich danych jest dobrowolne.

 

 

Jakie masz uprawnienia wobec nas w zakresie przetwarzanych danych?

 

Gwarantujemy spełnienie wszystkich Twoich praw wynikających z ogólnego

rozporządzenia o ochronie danych, tj. prawo dostępu, sprostowania oraz

usunięcia Twoich danych, ograniczenia ich przetwarzania, prawo do ich

przenoszenia, niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym

profilowaniu, a także prawo do wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania

Twoich danych osobowych.

 

Z uprawnień tych możesz skorzystać, gdy:

 

  • w odniesieniu do żądania sprostowania danych: zauważysz, że Twoje dane są nieprawidłowe lub niekompletne

 

  • w odniesieniu do żądania usunięcia danych: Twoje dane nie będą już niezbędne do celów, dla których zostały zebrane przez Spółkę; cofniesz swoją zgodę na przetwarzanie danych; zgłosisz sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych; Twoje dane będą przetwarzane niezgodnie z prawem; dane powinny być usunięte w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisu prawa lub dane zostały zebrane w związku ze świadczeniem usług drogą elektroniczną oferowanych dziecku

 

  • w odniesieniu do żądania ograniczenia przetwarzania danych: zauważysz, że Twoje dane są nieprawidłowe – możesz żądać ograniczenia przetwarzania Twoich danych na okres pozwalający nam sprawdzić prawidłowość tych danych; Twoje dane będą przetwarzane niezgodnie z prawem, ale nie będziesz chciał/a, aby zostały usunięte; Twoje dane nie będą nam już potrzebne, ale mogą być potrzebne Tobie do obrony lub dochodzenia roszczeń; lub wniesiesz sprzeciw wobec przetwarzania danych – do czasu ustalenia, czy prawnie uzasadnione podstawy po naszej stronie są nadrzędne wobec podstawy sprzeciwu;

 

  • w odniesieniu do żądania przeniesienia danych: przetwarzanie Twoich danych odbywa się na podstawie Twojej zgody lub umowy zawartej z Tobą oraz, gdy przetwarzanie to odbywa się w sposób automatyczny

 

Masz prawo wnieść skargę w związku z przetwarzaniem przez nas Twoich

danych osobowych do organu nadzorczego, którym jest Generalny Inspektor

Ochrony Danych Osobowych (adres: Generalny Inspektor Ochrony Danych

Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa).

 

 

W jakich sytuacjach możesz się sprzeciwić wobec przetwarzania Twoich

danych?

 

Masz prawo wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych,

gdy:

 

  • przetwarzanie Twoich danych osobowych odbywa się na podstawie prawnie uzasadnionego interesu lub dla celów statystycznych, a sprzeciw jest uzasadniony przez szczególną sytuację, w której się znalazłeś/aś,

 

Twoje dane osobowe przetwarzane są na potrzeby marketingu

bezpośredniego, w tym są profilowane dla tego celu. Pamiętaj,

że z prawa sprzeciwu możesz skorzystać od 25 maja 2018 roku.

 

Komu udostępniamy Twoje dane osobowe?

 

Twoje dane osobowe udostępniamy podmiotom wspierającym nas w świadczeniu

usług drogą elektroniczną, czyli takim, które zapewniają usługi

płatnicze, wykonują usługi konsultingowe lub audytowe, wspomagają

obsługę użytkowników ZIETA, współpracują w ramach kampanii

marketingowych. Możemy przekazać Twoje dane osobowe organom publicznym

walczącym z oszustwami i nadużyciami.

 

Ze względu na konieczność zapobiegania wykonywania pewnych funkcji

robotom internetowym, stosujemy podczas rejestracji do Newslettera

mechanizm Google reCAPTCHA do badania, czy zachowania użytkowników nie

noszą znamion zachowań robotów. W takiej sytuacji możemy ujawnić Google

LLC Twój adres IP.

 

Jak długo przechowujemy Twoje dane osobowe?

 

Przechowujemy Twoje dane osobowe przez czas obowiązywania umowy zawartej z

Tobą, a także po jej zakończeniu w celach:

 

  • dochodzenia roszczeń w związku z wykonywaniem umowy

 

  • wykonania obowiązków wynikających z przepisów prawa, w tym w szczególności podatkowych i rachunkowych

 

  • zapobiegania nadużyciom i oszustwom

 

  • statystycznych i archiwizacyjnych

 

  • maksymalnie przez okres 10 lat od dnia zakończenia wykonania umowy

 

Przechowujemy Twoje dane osobowe dla celów marketingowych przez okres

obowiązywania umowy lub do momentu wniesienia przez Ciebie sprzeciwu wobec

takiego przetwarzania, w zależności od tego, które z tych zdarzeń

wystąpi wcześniej.

 

W przypadku organizacji konkursów oraz akcji promocyjnych, w których

możesz wziąć udział – będziemy przetwarzać Twoje dane przez czas ich

trwania i okres rozliczenia wręczania nagród.

 

W celu rozliczalności tj. udowodnienia przestrzegania przepisów

dotyczących przetwarzania danych osobowych będziemy przechowywać dane

przez okres, w którym zobowiązani jesteśmy do zachowania danych lub

dokumentów je zawierających dla udokumentowania spełnienia wymagań

prawnych i umożliwienia kontroli ich spełnienia przez organy publiczne.

 

 

Czy przekazujemy Twoje dane do państw spoza Europejskiego Obszaru

Gospodarczego?

 

Twoje dane osobowe będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy

do Google LLC w oparciu o odpowiednie zabezpieczenia prawne, którymi są

standardowe klauzule umowne ochrony danych osobowych, zatwierdzone przez

Komisję Europejską.

 

 

Czy przetwarzamy Twoje dane osobowe automatycznie (w tym poprzez

profilowanie) w sposób wpływający na Twoje prawa?

 

Twoje dane osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany (w tym

w formie profilowania). Profilowanie danych osobowych polega na

przetwarzaniu Twoich danych (również w sposób zautomatyzowany), poprzez

wykorzystywanie ich do oceny niektórych informacji o Tobie, w

szczególności do analizy lub prognozy osobistych preferencji oraz

zainteresowań.